Vad och hur - vi reder ut begreppen

Marknaden är övertygad att mobilen kommer ta över från datorn inom en snar framtid.

I Sverige har iPhone och Android telefoner slaget ner som en bomb och var man surfar bekvämt med sin mobil numera. Den mobila trafiken på de flesta webbplatser har ökat de senaste åren och vi pratar med om Mobilwebb, mobil hemsida, mobilanpassad, app, responsive.

Vad är en Mobilwebb / Mobil Hemsida / Mobilanpassad webbplats?

En Mobilwebb når man genom att skriva in www.foretaget.se eller googla i mobilen. När man surfar in ändras utseendet så att information ändras och anpassas till den mobila besökaren. Man behöver inte zooma eller få en blank skärm. En Mobilwebb har möjlighet att nyttja telefonens GPS varpå "hitta närmsta återförsäljare" är en bra tjänst. En Mobilwebb passar även bra till "click-to-call".

Vad är en app?

En app laddas ner genom iTunes eller Android Market. Apple måste godkänna appen och man måste kunna sitt lösenord.  En app har bra kontakt med hårdvaran i telefonen och klarar av att skicka push notiser till telefonen. Man kan använda kameran inuti appen samt få mobilen att vibrera. Generellt är appar snabbare med undantag om appen måste hämta data från servern.

Vad är responsive webbdesign?

Responsive webb innebär att man anpassar webbplatsens innehåll till den mobila enheten (Smartphone eller padda). Klassiskt exempel är att tre kolumner på en webbplats blir en kolumn. Webbyrån bestämmer vilken information som skall visas i den mobila enheten och inte. Den stora fördelen med responsive är att allt innehåll är alltid detsamma. Bristen med responsive är att webbplatsen måste byggas om och det är inte lätt att få till användarvänliga mobila webbplatser. Att lägga till responsive i ett webbprojekt estimerar dagens webbproducenter att budgeten bör utökas med ca. 20% till den normala produktionen av webben. De flesta open-source verktyg såsom Wordpress har bra stöd för responsive men det innebär att webbdesignern måste ta fram ytterligare skisser och tänka till hur information skall presenteras i de olika devices.

Vad skall jag välja?

Lösningarna konkurrerar inte med varandra är vår uppfattning. Varje webmaster eller siteägare behöver givetvis fundera ut sin mobila strategi. Här är ett antal saker att fundera över.
 • Kommer slutkunden ladda ner en app eller inte. Finns nyttan, lojaliteten och viljan hos slutkunden att ladda ner och använda en app? Har målgruppen inlogg till appstore?
 • Använder slutkunden Google, hur ofta surfar slutanvändaren till webbplatsen?
 • Har vissa besökare gamla telefoner eller Blackberry?
 • Vad vill den mobila besökaren se? Vill man läsa ALLT eller enbart väl utvalda delar av webbplatsen?
 • Kommer vi att bygga om vår webbplats inom snar framtid eller inte?
 • Vad har ni för budget? Över eller under 50 000:-? Generellt kostar appar mer än mobila hemsidor.

Tips för en bra mobil hemsida

Har ni bestämt er för att erbjuda era kunder en mobil hemsida vill vi ge er ett antal viktiga tips.
 1. Call to action. Lyft fram det viktigaste vi vill (eller tror) att den mobila besökaren vill göra. Lyft fram kontaktuppgifter, vägbeskrivning, boka, öppetider, hitta närmsta inköpsställe.
 2. Avgränsa. Den generella mobila besökaren vill inte läsa ALLT om bolaget, erbjudandet, referenserna.
 3. Stora knappar. De mobila besökarna läser inte långa texter utan söker snabb information. Använd gärna ikoner.
 4. Tänk mobil app. Den mobila besökaren är van vid att "swipe:a", att scrolla, att låta sidorna flyta. Tänk på att ditt företag ger en modern look om känslan är "app".
 5. Konvertering. Även ifall besökaren läser om ert erbjudande på den mobila webbplatsen, driv hela tiden mot konvertering. Dvs. det ni vill att den mobila besökaren till slut skall göra.
 6. RSS. En utmärkt funktion för att spegla nyheter.
 7. Driv mot övriga mobila siter såsom Facebook, Youtube, Twitter.
 8. Inte för mycket text på startsidan. Fokus på att driva besökaren vidare.